Донорство крові почесне і корисне

Дата : 
2019-06-14

Міжнародна спільнота 14 червня відзначає Всесвітній день донора крові. Це особливий день для вияву вдячності мільйонам тих людей, які рятують інші життя, здаючи свою кров. Саме в цей день 1868 року народився австрійський лікар-імунолог Карл Ландштейнер, який у 1900 році відкрив групи крові людини, за що отримав Нобелівську премію.                    
Донором може стати будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років за умови, що вона не має медичних  протипоказань для здачі крові. Одноразово донор може здати від 250 до 470 мл крові. На перший погляд цифра велика, але це лише 10-та частина від загальної кількості крові в організмі людини. Здавати можна як цільну кров, так і її компоненти: плазму, еритроцити, тромбоцити. Зазвичай здають цільну кров, тому що це значно швидше і простіше.
Регулярна здача крові корисна, оскільки допомагає покращити кровотворення донора, вивести з організму надлишок заліза, який може викликати онкологічні та серцеві захворювання. Також донорство стимулює загальну активацію та відновлення організму, сприяє нормалізації кровообігу, стимулює імунну систему, покращує функцію печінки та селезінки. Лікарі рекомендують здавати кров 4 рази на рік, щоб не завдавати зайвого навантаження на організм, адже потрібен певний час для відновлення об’єму  циркулюючої крові.
        Готуючись до здавання крові, необхідно дотримуватись певних правил. За 3 дні до процедури слід відмовитися від вживання жирної та смаженої їжі і алкогольних напоїв.  У день здачі крові бажано легко поснідати  (солодкий чай, печиво) та не планувати інтенсивного фізичного навантаження. Небажано також в цей день керувати транспортними засобами.
Держава забезпечує донора двома додатковими  вихідними днями за кожну здачу крові, безкоштовними сніданком та обідом або еквівалентною грошовою винагородою. Безпосередньо перед здачею крові донор безкоштовно проходить медичне обстеження. Законом України передбачено присвоєння донору статусу “Почесного донора України”, якщо він безоплатно здасть кров у кількості 40 разових максимальних доз незалежно від періодів часу між здачею крові. Такі особи отримують відповідне посвідчення та пільги:
- безкоштовне позачергове зубопротезування у державних закладах охорони здоров’я;
-першочергове придбання ліків зі знижкою 50% від їх вартості за рецептами, виданими закладами охорони здоров’я;
-позачергове отримання путівок для санаторно-курортного лікування за місцем навчання або роботи;
-отримання надбавки в розмірі 10 % до пенсії, що нараховується за віком;
-отримання пільгових кредитів на будівництво індивідуального житла.
Донорство – місія благородна і вкрай необхідна для суспільства. За статистикою, кожна третя людина протягом свого життя  потребує переливання крові. Тому, ставши донором, ви долучаєтесь до гуманної місії порятунку інших людей.

Інформація від управління охорони здоров’я