У Білій Церкві відкрито виставку «Еволюція маски Торресової протоки»

|  16. 05. 2019

16 травня в КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей» відбулося відкриття міжнародної пересувної виставки (фотопанно) «Еволюція маски Торресової протоки», організованої Національним музеєм Австралії у партнерстві з культурним центром Gab Titui та Міністерством закордонних справ та торгівлі Австралії. Експозиція демонструє мистецтво корінних народів Австралії, зокрема мистецтво остров’ян Торресової протоки. Острови Торресової протоки налічують близько 270 островів і є культурною спадщиною ЮНЕСКО.

Виготовлення та носіння красиво оздоблених масок – вражаючих предметів ритуального та історичного значення – є однією з найяскравіших традицій регіону. Сягаючи корінням у давню духовність, сьогодні маски та їхнє виготовлення є вираженням художнього та культурного відродження, і деякі з представлених масок використовуються навіть сьогодні.

З нагоди відкриття виставки до Білої Церкви завітала Посол Австралії в Україні – пані Мелісса О’Рурк.

Учасників виставки привітала заступник міського голови Катерина Литвиненко, яка  висловила вдячність організаторам виставки, відмітивши, що таким чином є змога наблизити та зрозуміти культуру далекої Австралії до України, ознайомитися з традиціями австралійського народу. Також запросила поважну гостю і надалі брати участь у заходах, які відбуватимуться в Білій Церкві.

Посол Австралії в Україні – пані Мелісса О’Рурк, звертаючись до присутніх, наголосила на тому, що відкриття цієї виставки відбувається в День вишиванки, і незважаючи на значну географічну відстань від нашої держави до Австралії, в обох країн є багато спільного. До того ж, в Австралії нині проживає близько 46 тисяч української діаспори, яка є активною, сильною та популяризує українські традиції на австралійській землі.

Під час заходу слово мала також директор Білоцерківського краєзнавчого музею Людмила Діденко.

У заході взяли участь представники учнівської молоді, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Виставка діятиме до 05 червня ц.р. включно, вхід безкоштовний. Години роботи: з 10:00 до 18:00 (вхід у музей припиняється о 16:30), без перерви на обід. Адреса Білоцерківського краєзнавчого музею: м. Біла Церква, пл. Соборна, 4.

Фотогалерея