Імунізація – ваш захист від інфекційних хвороб

|  24. 04. 2019

В останній тиждень квітня буде проводитися Український тиждень імунізації. Цей захід має стати щорічним та відбуватиметься одночасно зі Всесвітнім та Європейським тижнями імунізації.

Головна мета ініціативи «Український тиждень імунізації» - інформування населення про вакцинацію як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важливу умову збереження національної безпеки країни.

Вакцинація вважається одним з найбільших досягнень медицини, яке щорічно дає можливість попередити 3 мільйони смертей і 750 тис. випадків дитячої інвалідизації. На даний час за допомогою вакцин людство здатне попередити 30 інфекційних захворювань.

Низьке охоплення вакцинацією в Україні призводить до високих ризиків поширення інфекційних захворювань та створює загрозу для загального стану здоров’я населення країни.

Імунізація - це  процес, в результаті якого імунна система людини стає захищеною від чужорідних агентів (імуногенів) – збудників хвороб.

Імунізацію проводять різними методами, найчастіше — шляхом вакцинації. Вакцини від мікроорганізмів, що спричинюють інфекційні захворювання, здатні стимулювати імунітет й таким чином допомогти організму боротись з хворобою або запобігти її. Імунізація є  особливо важливою для дітей, оскільки не лише захищає їх від низки захворювань, а й допомагає у розвитку імунної системи дитячого організму.

Через широке застосування імунізації певні інфекційні хвороби були майже повністю викорінені в окремих регіонах та на планеті в цілому. Яскравим прикладом є захворювання на поліомієліт у США: внаслідок вчасної вакцинації дітей, випадків цієї хвороби не було зафіксовано на території країни, починаючи з 1979 року.

Активна імунізація може бути як природною, так і штучною. Природна імунізація виникає після перенесеної хвороби, штучна - після введення вакцин. Вакцини можуть бути живими або мертвими мікроорганізмами, хімічними, сполуками створеними за допомогою генної інженерії тощо. Таким чином, активна імунізація сприяє тривалому ефекту, захищаючи організм від інфекцій.  В той же час активна імунізація не підходить для людей з імунодефіцит ними станами, онкохворим і вагітним жінкам.

Нерідко для імунізації застосовують анатоксини - речовини, які одержують шляхом впливу на токсин формаліном. Такі анатоксини використовують для щеплення від правця, дифтерії.

Тимчасовий імунітет створюється з допомогою пасивної імунізації. При цьому пацієнтам вводяться антитіла до певних антигенів. Як правило, цей спосіб використовується за умови, коли активна імунізація не була проведена, а також для лікування укусів павуків, змій. Таким чином, пасивна імунізація – це метод, який дає лише короткочасний ефект (хоча і миттєвий) і зазвичай застосовується відразу після контакту зі збудником. Використовують при цьому такі препарати, як людський імуноглобулін (нормальний та специфічний), спеціальні сироватки, імуноглобуліни для профілактики гепатиту, кору, лікування імунодефіцитних станів, затяжних запальних процесів та інфекцій.

У ряді випадків практикується асоційована імунізація -  використання препаратів, які складаються з різних антигенів. Головною перевагою даного методу є зменшення кількості ін'єкційних процедур. До того ж така вакцинація сприяє виробленню імунітету за досить короткий термін і дозволяє комбінувати антигени в різних варіантах (в залежності від епідеміологічної обстановки). Найпоширенішим препаратом такого типу є АКДП – комбінована вакцина від кашлюка, дифтерії, правця.

Для того, щоб швидко роз'єднати ланцюг передачі певного захворювання, проводиться турова імунізація основна мета якої полягає у щепленні всіх груп населення від певної хвороби.

Імунізація – це досить безпечний процес, проте виникнення побічних реакцій усе ж можливе. Найчастіше можна спостерігати незначне підвищення температури тіла, біль у місці ін'єкції. Не виключені алергічні реакції. Якщо використовується жива вакцина, то іноді діагностується легка форма хвороби (кір, краснуха). Щоб уникнути подібних ускладнень, слід проводити вакцинацію правильно. Передусім дитина має бути абсолютно здорова. Перед кожним щепленням є обов’язковим огляд лікаря, який видає направлення для проведення вакцинації.

Ін'єкції викликають у дітей больові відчуття (короткочасні). Тому перед вакцинацією дитину бажано заспокоїти. Якщо після вакцинації від кору чи краснухи з'явилася висипка, то це не повинно насторожувати: зазвичай вона зникає через кілька днів. Однак будь-які тривалі зміни в поведінці дитини, поява судом, проблем з диханням, млявості упродовж тривалого часу – все це є приводом негайно звернутися до лікаря.

Інформація від управління охорони здоров’я БМР