Опрацьовували дії у разі виникнення надзвичайної ситуації внаслідок диверсії на греблі Верхнього Білоцерківського водосховища

|  17. 04. 2019

17 квітня в м.Біла Церква відбулося штабне тренування на тему: «Дії керівного складу, служб цивільного захисту міста у разі  виникнення надзвичайної ситуації внаслідок підриву греблі Верхнього Білоцерківського водосховища».

За навчальною легендою відбувся вибух на Верхньому Білоцерківському (Глибічанському) водосховищі, внаслідок чого повністю зруйнована гребля.  Через її руйнування, вода із водосховища хлинула вниз за течією у напрямку міста Біла Церква. Відстань від греблі до дерев’яного моста по руслу річки сягає близько 10 км.  Хвиля води зазначену відстань подолає орієнтовно протягом 2-х годин. За розрахунками, рівень води у річці Рось може піднятися до 4-х метрів від повсякденного рівня, тому керівником цивільного захисту міста прийнято рішення про проведення евакуації населення міста із зон можливого затоплення до найближчих навчальних закладів.

При такій ситуації розглядалися виникнення можливих проблем та шляхи їх вирішення. Зокрема таких:

- внаслідок різкого зниження рівня води у водосховищі може статися  аварійна ситуація на насосній станції першого підйому, що може спричинити її повну зупинку;

- частина води може зайти в межі міста та заповнити низовинні частини місцевості, прилеглої до річки;

- можливе знесення дерев’яного моста,  пошкодженя опор місту через річку Рось по вул. Заярська,  руйнація переливної дамби;

-внаслідок відсутності води у водосховищі можливе припинення централізованого водопостачання тощо;

- по усій території зони тимчасового затоплення може спостерігатися  наноси мулу, повалені дерева, хмиз, стовбури дерев, побутове та інше сміття, чисельні калюжі у низовинних місцях, в яких залишилася риба, тіла загиблих тварин, зруйновані споруди та ін.

Важливо, що оцінивши ситуацію було з’ясовано, що у зоні тимчасового затоплення може опинитися:  288 житлових будинків, де мешкає близько 1000 осіб;  15 суб’єктів господарювання різних форм власності та діяльності, в яких працює близько 120 осіб.

Отож, навчальними цілями при змодельованій ситуації були:

- опрацювання порядку спільних дій органів управління, служб цивільного захисту (ЦЗ), керівного складу підприємств життєзабезпечення, суб’єктів господарювання міста у разі виникнення даної надзвичайної ситуації у напрямках організації та проведення:  оповіщення жителів районів можливого підтоплення про ситуацію, яка виникла; евакуації населення міста із зон можливого затоплення; рятування із зон затоплення населення, яке не встигло евакуюватися; першочергових невідкладних заходів після сходу води з затоплених зон;  забезпечення питною та технічною водою населення міста, лікувально-профілактичних, навчальних і дошкільних навчальних закладів, спеціалізованих закладів з цілодобовим перебуванням тощо в умовах відсутності централізованого водопостачання протягом тривалого часу.

 - уточнення  наявності та розмірів матеріального резерву в службах ЦЗ, на підприємствах життєзабезпечення та об’єктах господарювання міста для виконання першочергових заходів з локалізації надзвичайної ситуації та ліквідації її наслідків.

- удосконалення практичних навиків керівного складу органів управління, служб ЦЗ, керівників об’єктів життєзабезпечення та суб’єктів  господарювання Білої Церкви при оцінці обставин, що склалися, у проведенні розрахунків та наданні пропозицій для прийняття рішень щодо локалізації надзвичайної ситуації та ліквідації її наслідків.

Всі учасники штабного тренування, серед яких представники виконавчого комітету міської ради з питань ТЕБ і НС, комісії міської ради з питань евакуації, спеціалізованих служб цивільного захисту міста, рятувальних станцій «Олександрія» та «Центральна», аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Київській області, підприємств життєзабезпечення міста, навчальних, дошкільних, позашкільних навчальних закладів,  лікувально-профілактичних закладів з ліжковим фондом,  спеціалізованих закладів з цілодобовим перебуванням, основних промислових підприємств – детально опрацювали дії кожного з них по всім позиціям.

Провів штабне тренування начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення  міської ради Петро Франчук.

В заході  взяли заступники міського голови Анатолій Кравець, Інна Новогребельська,  секретар міської ради Вадим Кошель.

Фотогалерея