Учасники велопробігу «Шануємо пам’ять захисників України» у Білій Церкві

|  21. 05. 2024

 

Цими днями Біла Церква була свідком цікавої та важливої події, адже стала одним із 15 міст-учасників щорічного велопробігу «Шануємо пам’ять захисників України».

Щорічний велопробіг «Шануємо пам’ять захисників України» у 2024 р. стартував 15 травня. Він триватиме 9 днів та завершиться символічно 23 травня - у День Героїв України, біля Стіни пам’яті загиблих за Україну у Києві.

Увесь маршрут Велопробігу-2024 долають два ветерани війни — Іван Балашов та Анатолій Вересенко. У кожному регіоні до них приєднуються велосипедисти-ветерани, молодь та всі охочі з регіонів.

Цього року команда учасників-ветеранів подолає понад 1000 км за маршрутом від Ужгорода до Києва через міста Стрий, Тернопіль, Хмельницький, Вінницю, Житомир, Білу Церкву, Бородянку, Димер, Гостомель, Бучу, Ірпінь, Лютіж, Вишгород і фінальна точка - столиця.

Загалом впродовж девʼятиденного велопробігу учасники перетнуть 7 областей нашої держави - від заходу до столиці України.

Під час забігу у кожному місті на рахунок Українського ветеранського фонду Мінветеранів збиратимуть кошти на підтримку проєктів для спортивної реабілітації ветеранів та ветеранок. Ці кошти спрямують на фінансування проєктів фізичної реабілітації захисників і захисниць від громадських обʼєднань, що переможуть у конкурсах від УВФ.

Рахунок:

Український ветеранський фонд

ЄДРПОУ 44565396

МФО 820172

UA388201720313231001301022947

в Державна казначейська служба України м. Київ

20 травня учасники заходу прибули у Білу Церкву, їх урочисто зустріли представники місцевої влади та вихованці КО СДЮШОР «Промінь» з велоспорту.

21 травня Іван Балашов та Анатолій Вересенко зустрілися із представниками місцевих ЗМІ та родин загиблих захисників з Білоцерківської громади.

З вітальним словом до присутніх звернулася заступник міського голови Катерина Возненко: «Насьогодні дуже важливо берегти пам’ять про Героїв, які віддали життя захищаючи нашу країну та шанувати тих, хто боронить її зараз. Добре, що це питання піднімається на всіх державних рівнях. Дякую й вам за цю ініціативу, за участь у цій важливій справі, за збір коштів, які підтримуватимуть наших ветеранів, допомагатимуть піклуватимуться про наших захисників та захисниць».

Катерина Возненко зауважила, що сьогодні спортсмени матимуть змогу поспілкуватися із представниками родин загиблих, підняти важливі питання, обмінятися досвідом та підтримати один-одного. Побажала легкої подальшої дороги та успішного завершення проєкту.

Під час пресконференції спортсмени розповіли про мету веломарафону, як долали вже пройдену частину шляху та які мають плани. Зупинилися на особливостях під час зустрічей у кожному із міст, подякували за гарний рівень організації велопробігу.

Для ветерана Івана Балашова це далеко не перший велопробіг. Він каже, що йому його відновленню сприяв спорт: «Спорт — це один з напрямків, який допомагає зберігати здоровий дух та тіло у добрій фізичній формі. Велосипед не замінює професійну реабілітацію з лікарем, але допоможе знайти нове хобі, друзів та подбає про здорове тіло».

Перший ветеранський велопробіг у співпраці з командою Міністерства у справах ветеранів організували у 2020 році. Тоді маршрут пролягав аж до Маріуполя. І їхало четверо ветеранів: Іван Балашов, Микола Дидяк, Сергій Поліщук та Анатолій Вересенко. Проїхали вони 1795 кілометрів. Дорогою учасники зустрічалися з ветеранами, молоддю, громадськістю, сім’ями загиблих.

У червні минулого року відбувся перший міжнародний велопробіг «Ужгород-Дармштадт» під гаслом пам’яті загиблих українських героїв.

Ветеран Іван Балашов додає: «Вірю у авторитет ветерана. Бо дивлячись на нас з побратимами, які почали займатися спортом після поранення, багато хлопців теж сіли на велосипеди або почали бігати. І видно, що це позитивно впливає на них».

Іван Балашов також зауважив, що протягом всього маршруту у них відбувається дуже багато зворушливих зустрічей з сім’ями загиблих захисників. Закликав такі родини підтримувати і допомагати один-одному.

А ось Анатолій Вересенко зауважив, що вже було доволі важко проходити дистанцію, але Київщина надихнула спортсмена новими силами, адже це його Батьківщина: «До підвищення інтенсивності руху мене надихнула рідна земля, але особливо наша молодь, яка розвиває велоспорт. Важливим також є залучення ветеранів до рухової реабілітації, біг та їзда на велосипеді приносять справжню користь для фізичного та психічного здоров’я. Тому я думаю, що побачивши нас багато хто також почне заняття спортом».

 

Представник Міністерства у справах ветеранів України Алла Пилипак зупинилася на організаційних питаннях проведення марафону з боку відомства та враження від його проходження наголосивши, що даний захід ще раз показує єдність та силу українців та підтверджує, що кожен з нас наближає перемогу на своєму місці. Подякувала всім за належну організацію заходу та прийом.

Алла Пилипак також розповіла про функціонування Українського ветеранського фонду, який створений при Мінветеранів. Фонд має на меті підтримку ветеранських громадських та благодійних організацій і кошти, які будуть зібрані під час веломарафону будуть спрямовані на реалізацію ветеранських проєтків.

Представники сімей загиблих подякували спортсменам за їх активну позицію, за витримку та міць, наголосили, що вони є прикладом для оточуючих, адже своїми діями вони нагадують, що пам’ять про наших захисників має жити серед нас завжди.

Всі присутні та молоді велосипедисти громади урочисто провели ветеранів у подальшу дорогу, побажавши успіху.

Про велопробіг:

Заступник Міністра у справах ветеранів України Фархад Фархадов пояснює: “Велопробіг-2024 має дві цілі: показати ветеранам один із способів їхнього відновлення та вшанувати пам'ять загиблих героїв. Мінветеранів сприяє ініціативам для спортивної реабілітації ветеранів війни. Тому Український ветеранський фонд, що в управлінні Міністерства, оголосив збір коштів у рамках велопробігу. Кожен зможе долучитися, задонативши на рахунок Фонду. А ці кошти будуть спрямовані на підтримку громадських обʼєднань, які створюють проєкти з реінтеграції захисників і захисниць через фізичну активність та, взявши участь, зможуть перемогти у конкурсних програмах Фонду”.

За словами виконуючої обовʼязки виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслани Величко-Трифонюк, реінтеграція ветеранів через програми з психологічної підтримки та фізичної активності, має величезний потенціал та необхідність: “Ці елементи є важливими для переходу ветеранів до цивільного життя. Наш досвід показує, що в регіонах є потреба в розвитку інклюзивних просторів для ветеранів. Адже багато місць не пристосовані для занять спортом або соціальних зустрічей для осіб з інвалідністю. Ми працюємо над тим, щоб заповнити ці прогалини та створити умови, де кожен ветеран зможе знайти підтримку. Ветерани заслуговують на повноцінну підтримку в адаптації і поверненні до активного способу життя”.

Про учасників велопробігу:

Балашов Іван Анатолійович, 1959 р н., учасник бойових дій в Афганістані( 84-85р, в складі 103 повітрянодесантної дивізії). Полковник у відставці ( 36 років служби в ЗС з них 22 в ЗСУ). Батько двох учасників російсько-української війни. Віце-президент федерації велоспорту Закарпатської області. Член правління Всеукраїнської Асоціації Ветеранів Афганістану та АТО .

Вересенко Анатолій Григорович, 1960 р.н., старший сержант, наразі активний пенсіонер. З серпня 2014 служив у резерві ЗСУ; 2015 – 2016рр. – безпосередньо брав участь в антитерористичній операції, захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у складі 26-ї артилерійської бригади ім.генерал-хорунжого Романа Дашкевича, до 2020 перебував у резерві першої черги ЗСУ України. З лютого по червень 2022р. брав участь в обороні Києва.

З 2018р. як УБД, брав участь у тренуванні “Ветеранської десятки”, а з початку 2019р. регулярно тренувався, приймаючи участь у всіх організованих змаганнях. На “Звитязі нескорених” та чемпіонаті України серед ветеранів займав призові місця. Брав участь в програмах рухової грамотності побратимів та громадян, які пережили страхіття війни. Двічі був учасником української команди бігунів-ветеранів війни на Marine Corp Marathon, Washington. Також двічі приймав участь в ветеранських велопробігах дорогами України та Європи.

Фото